Дома > News > Вести за индустријата

Историјата на чепкалки за заби

2021-09-22

Историјата начепкалки за заби
Точната историја на чепкалки сè уште е неубедлива, но археолозите пронајдоа вдлабнатини слични начепкалки за забиво забите на праисториските луѓе, а меѓу забите се пронајдени и остатоци од мали бамбусови берби. Поради неговата мала големина, материјалот е обично дрво или бамбус, а исто така лесно се претвора во пепел, така што неговиот статус е низок, а навистина има малку докази за пронајдокот начепкалки за заби in history. Fortunately, Chinese archaeologists unearthed toothpicks made of gold, probably in the late Han Dynasty. Although this kind of golden toothpicks belongs to a small number of royal families and not owned by ordinary people, it still proves that toothpicks existed in China in the 3rd century AD.
Чепкалки за забисе нарекуваат и „стапчиња за берење заби“ и сл. Тоа се дрвени стапчиња, бамбусови стапчиња, пченка или пластични стапчиња и пластичен забен конец со наострен еден или двата краја. Исто така, постојат специјални коски од одредени животни како што се слонова коска или риба кои се користат за отстранување на тенки дрвени или бамбусови стапчиња од забен камен или остатоци меѓу забите, ичепкалки за забиизработени од синтетички материјали. Тоа е важен апарат за орална хигиена кој има историја од повеќе од 2.000 години.
Денес, поради зголемената свест за заштита на животната средина, производителите на чепкалки постепено не користат дрво за изработкачепкалки за заби, но наместо тоа користете некои јастиви или разградливи материјали за да ги направите, како што е пластика базирана на скроб. Некои чепкалки за заби во Кина се направени од бамбус. Во минатото, некои од чепкалките што ги користела кинеското кралско семејство биле дури и направени од слонова коска. Чепкалки за заби и пакување чепкалки се исто така посебни преференции на некои колекционери. Покрај тоа, чепкалките што се користат во Азија имаат тенденција да бидат потенки од оние што се користат во Европа и САД.
toothpicks
We use cookies to offer you a better browsing experience, analyze site traffic and personalize content. By using this site, you agree to our use of cookies. Privacy Policy
Reject Accept